Na naszym blogu poruszamy ciekawe tematy o biznesie od strony praktycznej. Pomagamy rozwijać firmy zarówno w czasach dobrobytu jak i w kryzysie. Zapraszamy do lektury.
Obecnie konsumenci oczekują produktów jak najbardziej naturalnych i ekologicznych. Dotyczy to zwłaszcza produktów żywieniowych, które mają bezpośredni wpływ na nasze zdrowie. Jednym z chętniej wybieranych artykułów spożywczych tego rodzaju są soki NFC.
Soki NFC to soki wytwarzane w 100% z owoców i warzyw. NFC (ang. not from concentrate) oznacza sok, wyciśnięty bezpośrednio z rośliny w przeciwieństwie do napojów pozyskiwanych z koncentratu, czyli soku zagęszczonego. Koncentrat taki jest często poddawany agresywnej pasteryzacji i przez to traci wiele składników odżywczych.
Soki NFC poddaje się bardzo łagodnej i krótkiej pasteryzacji. Czasem jednak i z niej się rezygnuje na rzecz metody HPP. Stosując ją oddziałuje się na sok wysokim ciśnieniem. Pozwala to zachować wszystkie wartościowe składniki produktu przy jednoczesnym pozbyciu się szkodliwych patogenów. Jest to tak zwana paskalizacja.
Część soków NFC nie jest w ogóle poddawana ani pasteryzacji ani paskalizacji. Są to tzw. soki jednodniowe, które należy spożyć bardzo szybko po czasie produkcji. Kupując soki NFC, warto więc przywiązywać wagę do sposobu w jaki zostały przygotowane, ponieważ może to rzutować na czas, w jakim będziemy mogli je sprzedać (więcej o terminach przydatności do spożycia czytaj tutaj).
Jeśli szukasz soków NFC w hurcie, to nasza strona będzie dla Ciebie pomocna. Przejrzyj nasze oferty z działu sok NFC oraz osobną kategorię soki.