BiznesOferty.pl to miejsce, w którym przedsiębiorcy zamieszczają oferty i ogłoszenia w celu nawiązywania kontaktów biznesowych. Znajdziesz tu oferty handlowe, sprzedaży, zlecenia, pomysły na własny biznes, ogłoszenia współpracy i inne. Działamy od 2003 roku.
Miód Ałtajski i jego lecznicze właściwości
Miód ałtajski jest jednym z najbardziej znanych brandów tego smakołyku leczniczego w Rosji. Charakterystyczne właściwości naturalnego ałtajskiego miodu ukształtowały się dzięki unikalnemu klimatowi regionu, a także starym, pielęgnowanym od niepamiętnych czasów tradycjom bartnictwa. Obok mnóstwa obfitujących w soczyste trawy łąk w kraju Ałtajskim są suche stepy, wysokie góry i dziewicze lasy. Wobec tego ałtajscy hodowcy pszczół mają mnóstwo gatunków miodu. Najpopularniejsze z nich to właśnie te uzyskiwane z łąk, tajgi i gór.
Miód produkowany przez pszczelarzy z Ałtaju przypomina stopiony bursztyn, który wchłania całą paletę nasyconych złotych odcieni. Czasem można zaobserwować w swojej konsystencji minimalną obecność zielonkawych tonów. Popularność miodu z Ałtaju wynika w dużej mierze z możliwości spowolnienia jego krystalizacji. Zagęszczony miód przybiera jednolicie biały kolor, a jego naturalny smak i użyteczne właściwości zostają zachowane. Jego smak jest zaskakująco aromatyczny oraz znany jest ze swojej łagodności i niezwykłej słodkości. Skład różnych odmian miodu z Ałtaju różni się nasyceniem użytecznych składników.
Skoncentrowana zawartość enzymów, aminokwasów i witamin w miodzie to zestaw pierwszej pomocy na każdą okazję, dany człowiekowi z natury. Uzdrawiająca moc miodu Ałtaju to pełen zakres właściwości leczniczych, które czynią go niezbędnym środkiem przeciwdrobnoustrojowym, a także skutecznym specyfikiem antybakteryjnym; przeciwbólowym, przeciwzapalnym, przeciwnowotworowym, przyspiesza gojenie się ran oraz wspiera i wzmacnia odporność organizmu, korzystnie wpływa na układ krwionośny, stabilizuje zaburzoną mikroflorę przewodu żołądkowojelitowego, wspomaga prace żołądka, poprawia funkcjonowanie mięśnia sercowego, poprawia czynność wątroby, poprawia funkcjonowanie nerek. Jest też używany jako kosmetyk do pielęgnacji ciała i twarzy (Rosjanie stosują miód do smarowania ciała i twarzy w Bani – odpowiednik naszej sauny, w celu odżywienia i nawilżenia skóry).
Najbardziej znanymi odmianami miodu ałtajskiego są: miód gryczany, miód z tajgi, miód z kwiatów polnych, miód z kwiatów leśnych, miód nostrzykowy i miód dzięgielowy.