BiznesOferty.pl - ogłoszenia biznesowe - kontakty w biznesie

BiznesOferty.pl to miejsce, w którym przedsiębiorcy zamieszczają oferty i ogłoszenia w celu nawiązywania kontaktów biznesowych. Znajdziesz tu oferty handlowe, sprzedaży, zlecenia, pomysły na własny biznes, ogłoszenia współpracy i inne. Działamy od 2003 roku.

Współpraca:
11764
Poszukiwane:
2858
Giełda Hurtowa:
14374
Sprzedam biz.:
2636
Nieruchomości:
3175
Inwestycje:
2350
Data: 29.04.2024
Razem ofert: 37157
Jesteś w:
  1. Biznes Oferty.pl
  2. / Współpraca
  3. / Rolnictwo, żywność
  4. / Manufaktura wyrobów mlecznych nawiążę współpracę lub sprzedam
Wyszukaj ofertę:

Treść oferty

Poleć ofertę:

Manufaktura wyrobów mlecznych nawiążę współpracę lub sprzedam

  • Id oferty: 201724
  • Info
    • Dodana: 13.09.2022
    • Ważna do: 06.05.2024
    • Dodana: 13.09.2022
    • Ważna do: 06.05.2024
  • Odwiedzin: 984
Manufaktura wyrobów mlecznych nawiążę współpracę lub sprzedam - zdjęcie 1
Manufaktura wyrobów mlecznych nawiążę współpracę lub sprzedam - zdjęcie 2

Prowadzimy ekologiczne gospodarstwo rolne ukierunkowane na hodowlę krów mlecznych. Obecnie stado liczy ok 300szt zwierząt. Są możliwości powiększenia stada.
Moją ideą było stworzenie miejsca w którym przetwarza się ekologiczne mleko najwyższej jakości, z naszego gospodarstwa, bezpośrednio na jego terenie.

W ramach tego projektu w 2018r założyłem manufakturową mleczarnię we Wrocławiu. Wytwarzamy w niej sery świeże, twarogi, jogurty, kefiry, śmietanę, masło, maślankę, serwatkę. Wszystkie procesy oparte są na tradycyjnych technologiach, bez dodatku cukru, środków konserwujących czy też jakiejkolwiek innej chemii. Bardzo wysokie walory smakowe i odżywcze naszych wyrobów były możliwe do osiągnięcia, przede wszystkim dzięki wyjątkowo zaangażowanej kadrze, zarówno na gospodarstwie jak i w serowarni.

Obecne możliwości przerobowe to około 1200 litrów mleka dziennie, przy obsadzie 3 pracowników produkcyjnych i pracy na jedną zmianę. Mleczarnia składa się z pomieszczeń pozwalających na prowadzenie procesów produkcyjnych, pomieszczeń socjalnych oraz
pomieszczeń magazynowych. Całkowita powierzchnia to około 200m kw.

Nasze produkty są obecnie dostępne w około 50 punktach na Dolnym Śląsku. Zyskaliśmy w tym czasie rzeszę fanów naszych wyrobów. Działalność jest dochodowa. Wydaje nam się, że marka na tyle już okrzepła a my zyskaliśmy w tym czasie wystarczająco dużo doświadczenia aby zwiększyć zasięg na główne miasta całej Polski. Sytuacja na rynku żywności wysokiej jakości, również do tego zachęca.

Kolejnym etapem miało być zwiększenie produkcji i obniżenie kosztów jednostkowych, poprzez wybudowanie i uruchomienie zakładu przetwórstwa mleka na terenie naszego gospodarstwa. W tym celu został zaprojektowany obiekt i uzyskaliśmy pozwolenie na budowę mleczarni. Zaprojektowany obiekt i technologia pozwalają na przetwarzanie ok 6.000 litrów mleka na jedną zmianę. Zakładana produkcja w początkowym etapie rozwoju zakładu przewidziana jest na jedną zmianę produkcyjną. Daje to potencjał do zwielokrotnienia produkcji na dalszym etapie bez konieczności rozbudowy zakładu.

Dzięki dobranej technologii będzie można utrzymać wysoką jakość naszych wyrobów, znacznie obniżając koszty produkcji i transportu. Wizja projektu nowej mleczarni/ serowarni jest wypadkową wielu lat doświadczeń i obserwacji. Udało nam się obejrzeć 10 profesjonalnych serowarni w Szwajcarii, Austrii i we Włoszech. Najwięcej inspiracji czerpaliśmy z wizyty w szwajcarskiej serowarni Gruyere.

Poniżej najważniejsze dane nowego obiektu:
• Na parterze (1250m kw) miała powstać produkcja wraz z wyeksponowaną dojrzewalnią oraz sklep firmowy z małym bistro.
• I piętro (626m kw) zostało tak zaprojektowane aby dać możliwość oglądania naszym Gościom kluczowych elementów procesu, który odbywa się na parterze. Równocześnie z podglądaniem produkcji, Goście będą mieli możliwość poznać historię polskiego mleczarstwa. Na I piętrze ma powstać małe muzeum mleczarstwa polskiego - ważny element całego projektu. Podobne istnieje w Grajewie http://www.muzeummleka.pl/ i cieszy się wielką popularnością. Na tej kondygnacji wydzielona została również przestrzeń do organizacji różnych warsztatów lub wykładów.
• Na 2 piętrze zaprojektowano 11 małych „mieszkań” z indywidualnymi łazienkami oraz dużą, wspólną jadalnię. Pomieszczenia te mają służyć pracownikom jak również Gościom, którzy chcieliby spędzić u nas więcej czasu.
• Obecne pozwolenie na budowę pozwala również na wybudowanie dodatkowo jednokondygnacyjnego budynku, przyległego do serowarni o powierzchni ok 1200m kw i wysokości 11m. Projekt jest bardzo elastyczny, można łączyć etapy lub je dzielić. Miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego daje duże możliwości inwestycyjne na tym terenie.
W czerwcu 2021 roku koszty i terminy realizacji całości w jednym etapie, przedstawiały się następująco:
• Koszty budowlane – 7.500.000 zł– doświadczony Generalny Wykonawca – Czas wykonania ok 8 m-cy.
• Koszty linii technologicznej + sprzęt do laboratorium od profesjonalnego Dostawcy – 7.200.000 zł. Termin na kompletację urządzeń ok 10 m-cy Zakończenie prac montażowych i prób - 3 miesiące po zakończeniu robót budowlanych.
Zaprojektowany budynek mleczarni bezpośrednio przy hali udojowej. Budynek miał powstawać cyklicznie w 3 etapach, w miarę rozwoju projektu.
1. W pierwszym etapie z produkcji wykluczone byłyby produkty wymagające dojrzewania w dojrzewalni.
2. Rozbudowa w etapie 2 umożliwiłaby wprowadzenie produktów wymagających dojrzewania w pomieszczeniu dojrzewali w ograniczonej ilości.
3. Rozbudowa w etapie 3 umożliwi docelową produkcję sera dojrzewającego wraz jego długoterminowym procesem dojrzewania.
Nie wszystko trzeba robić od razu, można założyć sobie dowolne etapowanie. Oczywiście, jest możliwość realizacji 3 etapów jednocześnie lub całkowitej zmiany technologii.

Naszą produkcję chcemy opierać tak jak do tej pory na dwóch surowcach, Pierwszym z nich ma pozostać mleko krowie pochodzące z naszego gospodarstwa, które będzie dostarczane na produkcję bezpośrednio po udoju systemem połączeń z hali udojowej oraz ze zbiornika magazynowego/ schładzalnika mleka po udoju. Drugim surowcem ma być mleko kozie pochodzące od zaprzyjaźnionych rolników lub z naszej własnej koziarni, którą chcieliśmy wybudować w oddalonym o 15 km od gospodarstwa miejscu. W tym celu został przygotowany projekt budowlany i uzyskaliśmy pozwolenie na budowę. Do koziarni przylega ok 70 ha przepięknego terenu. Koziarnia (na tę chwilę zaprojektowana na 600 kóz) może być częścią tego samego projektu lub realizowana jako niezależne działanie. Za kilka dni umieszczę więcej informacji na ten temat w osobnym ogłoszeniu.

Na gospodarstwie znajduje się również m.in. piętrowy budynek, który przeszedł kapitalny remont w 2019 roku. Na parterze –( 170 m kw) powstała sala wykładowa oraz biura a na 1 piętrze (170m kw) 5 mieszkań. Było to pierwszy etap realizacji agroturystyki na naszym gospodarstwie. Kolejne mieszkania ( 11 )miały powstać w ramach budowy nowej serowarni. Ponadto istnieje możliwość budowy nowych obiektów związanych z zakwaterowaniem. Pozwoli to na wygenerowania dodatkowych przychodów. Można zaoferować Gościom wypoczynek z noclegiem i wyżywieniem, zwiedzanie farmy, spacery po pastwiskach oraz głaskanie i przytulanie krów i cieląt. Przytulanie krów to szerszy trend, który zdobywa dużą popularność w Europie Zachodniej i Stanach Zjednoczonych. Kontakt ze zwierzęciem wpływa pozytywnie na nasze samopoczucie, zapewnia relaks, pomaga ćwiczyć uważność, daje poczucie komfortu, uspokojenia, a także poprawia pewność siebie. Terapia z udziałem zwierząt staje się coraz częściej jednym ze sposobów wspomagania leczenia chorób psychicznych lub innych zaburzeń jak ADHD czy depresja. A od dłuższego czasu rośnie populacja ludzi potrzebujących wsparcia w tym zakresie. Popularna dogoterpia czy hipoterapia ustępują miejsca nowej metodzie – zwanej z holenderska „koe knuffelen”, np. https://www.koeknuffel.be/ I tutaj pojawiają się kolejne możliwości. Współpraca z bezpośrednim naszym Sąsiadem - stowarzyszeniem, które działa od ponad 30 lat i jest jedynym takim ośrodkiem w Polsce, gdzie osoby niepełnosprawne są leczone, rehabilitowane, edukowane oraz zatrudniane w działającym przy Stowarzyszeniu Zakładzie Aktywności Zawodowej. Poza niesieniem pomocy osobom tego potrzebującym, agroturystyka może przysporzyć dodatkowe dochody oraz zapewnić świetną reklamę. Takich założeń widziałem kilka, najbliższe były mi rozwiązania z włoskiej farmy organicznej, na której hoduje się bawoły i funkcjonującej przy tym manufaktury, w której wytwarza się mozzarellę Vannulo.

Nowy mpzp pozwala również na tym terenie na wybudowanie na dachach istniejących obiektów farmy fotowoltaicznej o mocy nawet 3MW. Można dzięki temu zyskać niezależność energetyczną, zmniejszyć koszty oraz wygenerować dodatkowych przychód ze sprzedaży energii elektrycznej.
Dodatkowym elementem, który podnosi atrakcyjność projektu jest wyjątkowe podejście Włodarzy Gminy. Bardzo sprzyjają tej inwestycji.

W 2021 roku staraliśmy się o dofinansowanie z ARiMR w ramach poddziałania 4.2 „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój”, ale w związku z ciężkim wypadkiem samochodowym, któremu uległem, zrezygnowaliśmy z tego dofinansowania. Zapewne obecnie są inne programy, którymi można się podeprzeć przy realizacji tego projektu.

Jeżeli temat jest Państwu bliski i chcielibyście zaangażować się w jego realizację zapraszam do kontaktu.

Obserwuj ofertę
Dane kontaktowe:
  • Miejscowość:
  • Strzelin
  • Województwo:
  • dolnośląskie
  • Status:
  • Konto zwykłe
  • W BiznesOferty.pl:
  • ponad 1 rok
Aby uzyskać dostęp do pełnych danych kontaktowych zarejestruj się lub zaloguj w BiznesOferty.pl.

Inne oferty dopasowane tematycznie:

Więcej ofert użytkownika:

W ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Możesz samodzielnie zarządzać cookies i dokonać zmiany ustawień w swojej przeglądarce.
Więcej informacji znajdziesz na stronie cookies.